In site vei regasi "cotatii orientative" in "moneda fiat" (lei) ale aurului, argintului si ale minutelor convertibile (MIN).
In cazul paritatii cu leii, ca si conventie, s-a pornit de la o referinta relativ conservatoare, care a avut in vedere masa monetara globala de la finalul anului 2023, actualizarea facandu-se apoi in corelatie cu inflatia monetara neta. Tot ca un termen de comparatie, o raportare la masa monetara nationala ar fi generat o valoare de start nu foarte diferita, de cca 2,13 lei / 1.000 MIN, daca ne referim la euro, aceeasi metodologie ar fi dat un rezultat estimativ de cca 14,4 lei / 1.000 MIN, iar la usd - cca 18 lei / 1.000 MIN. Daca ne raportam la activele nete globale, am putea vorbi despre un echivalent de 25-30 lei / 1.000 MIN. Cert este ca toate cotatiile au un trend crescator.
Valoarea e mai putin importanta, trendul conteaza mai mult, insa probabil ca orice interval de evaluare orientativa intre 1 si 30 lei / 1.000 MIN este suficient de realist, la nivel national, european si mondial, la nivelul anului 2023.
Iata ca MIN se releva si ca instrument de pastrare a valorii, o functie a banilor cu o importanta decisiva.
Aceste cotatii nu sunt obligatorii si sunt dinamice, tinand cont de cursul oficial (in timp real) al celor doua metale, precum si de volumul masei monetare de lei, de evolutia acesteia, adaugandu-se o "prima" menita a stimula utilizarea de catre platitori a respectivelor marfuri, considerate de noi a indeplini conditiile de instrumente corecte de schimb, de "monede reale" (aur, argint, timp). Oricum, aceasta "prima" doar anticipeaza o evolutie inevitabila a cursurilor in contextul actual, inerent inflationist. Preturile in MIN pentru toate tipurile de "resurse" (timp, abilitati, competente, natura, bunuri si servicii) vor fi insa dictate exclusiv de legea cererii si ofertei, insa in context stabil si de echilibru monetar.
Mai e important de precizat insa si faptul ca, nu credem ca in cazul MIN putem vorbi despre o "moneda virtuala" / "criptomoneda" / "reprezentare digitala a valorii". Si nici nu suntem vreun "furnizor implicat in servicii de schimb intre monede virtuale si fiduciare", ci - eventual, mai degraba am putea vorbi in cazul MIN despre o posibila "moneda complementara", "alternativa", mai bine zis despre un "voucher" / "punct" / "jeton" / "reprezentare monetara a trecerii timpului" / "registru electronic de evidenta a trecerii timpului" / "contor" / "cronometru", care masoara minutele trecute din viata fiecarui membru al comunitatii, indiferent de momentul intrarii in comunitate, precum si evidenta transferurilor.
Poate reprezenta si un mijloc alternativ de masurare a valorii si de schimb, oamenii pot transfera intre ei cifrele din contul lor, daca utilizatorii opteaza pentru a-l folosi astfel, insa nu are legatura cu tehnologia "blockchain".
Monedele "fiat" existente nu au o valoare intrinseca, prin urmare nu prea exista un astfel de curs de schimb angajant cu acestea, desi - pentru a oferi repere orientative - noi am pus la dispozitie in site si un astfel de instrument, in spatele valorilor existand argumente. Indivizii si comunitatile pot face insa orice doresc, intrucat inclusiv banii fiat pe care ii detin fac parte din activele lor, ii au pentru ca au vandut altora anterior resurse / timp, deci ii pot vinde in schimbul a ce doresc, implicit si a MIN, la ce curs considera. MIN are acoperire integrala in resurse, cu "timp" ca etalon, iar cursul de schimb fluctueaza liber. Estimarea este ca, datorita circumstantelor, acesta va evolua relativ gradual crescator.
Dar nu se vinde si nu se cumpara nimic cu Minutes Bank ca participant activ, la Banca de Minute nu exista vreun comision, vreun venit sau vreun profit in vreo moneda "fiat" din eventualele "tranzactii" ale membrilor comunitatii. Sistemul de tip monetar bazat pe etalonul “timp” si "minutele convertibile" (MIN) isi propun sa nu interactioneze cu sistemul considerat, argumentat, ca "discutabil" (ca sa nu spunem "fraudulos") al banilor "fiat", emisi si alocati discretionar si fara acoperire. Acestea functioneaza doar in interiorul comunitatii astfel create.
Subliniem, obiectivul proiectului nu este speculatia, nu generam si nu vindem MIN, solicitand sa ni se cumpere ceva cu bani "fiat" sau cu metale pretioase. E un proiect social, generand posibile monede complementare regionale.
Singurele resurse valoroase le consideram a fi timpul, abilitatile si competentele oamenilor, resursele naturale si capitalul fizic, ceea ce exista efectiv pe Pamant. In principiu, doar acestea pot fi angrenate in procese de schimb.
Orientativ, poate ca ar putea fi facuta o raportare la BTC, la aur, argint sau chiar si la monedele "fiat", daca luam in considerare cursurile oficiale sau masele monetare, cantitatile, pentru a oferi repere si a stimula acceptabilitatea, incasarea in moneda "reala" (aur, argint, MIN), noi am facut-o. Iar utilizatorii pot face / organiza schimburi si intre MIN si lei, spre exemplu, cursul (pur orientativ) avand in vedere volumele teoretice de mase monetare si evolutia masei monetare, comunicata de catre BNR. Venitul Universal Neconditionat (UBI) depinde de modul de creatie si distributie.
Crearea de moneda are - in opinia noastra - o singura cale: viata insasi, trecerea timpului individual. Cel putin in cazul monedei complementare "Minut Convertibil (MIN)". Distributia initiala trebuie sa fie echitabila. Cursurile - orientative, cu o evolutie legata de stocurile existente si de evolutia acestora. Redistributia - trebuie sa fie discretionara, decisa de catre fiecare individ in parte, conform proceselor de schimb din piata, cererii si ofertei. Aceasta este filozofia Bancii de Minute.