20 de întrebări și răspunsuri

20 de întrebări și răspunsuri

20 de întrebări și răspunsuri

Întrebare:
Ce sunt, de fapt, banii?
Răspuns:
Banii reprezinta resurse utile sau reprezentari ale acestora, echitabil distribuite, divizibile in unitati egale, capabile sa masoare, sa transporte si sa pastreze valoarea si acceptabile in mod liber a fi primite de catre proprietarii altor resurse, in schimbul renuntarii partiale sau totale la utilizarea lor.
"Ban" este orice hotarasc oamenii sa foloseasca in momentul in care schimba intre ei ceva care le apartine.
Ideea este ca acel "ban" sa reziste in timp, sa poata fi transportat in spatiu (fie si virtual), sa fie acceptabil de catre cat mai multi, sa fie o "marfa" cu valoare intrinseca (de intrebuintare), masurabila cantitativ, schimbabila cu altceva.
In momentul in care cineva se angajeaza, acesta isi vinde angajatorului timpul sau - resursa finita si neregenerabila, impreuna cu abilitatile si competentele pe care si le pune la dispozitie in acel timp. Din pacate, actualmente va primi in schimb hartii sau cifre in calculator, multiplicabile usor, aproape fara costuri si distribuibile initial arbitrar in economie de catre "producatorii" lor, in loc sa primeasca la schimb tot o resursa finita si neregenerabila, precum ar putea fi aurul. Caz in care, pentru cele 10.000 de minute muncite ale unei luni, vanzatorul ar fi primit - spre exemplu - 10 g de aur si valoarea minutului vandut ar fi fost implicit de 0,001 g aur. Nu mai vorbim de faptul ca respectivul vanzator a avut in prealabil si costuri "de productie" pentru a ajunge la acea valoare a timpului sau, costuri exprimabile tot in "timp oferit altora" - suportate de catre el, de parinti, de societate si actualmente neavute in vedere.
Rationamentul este valabil si pentru antreprenorii care vand produse care includ consum de timp. Sau pentru pensionarii care au vandut timp in trecut, prejudiciati sunt toti. Prin urmare, "moneda" poate fi si "aurul" si "argintul" si chiar si orice alta marfa, "timpul" fiind una dintre acestea, intrucat respecta toate caracteristicile necesare pentru a fi "moneda". Una e sa folosesti timpul pentru tine, facand ce vrei, alta e sa il pui la dispozitia altora, care sa aiba beneficii economice de pe urma sa. Timpul este o resursa finita si neregenerabila, pentru fiecare individ in parte.
Adevarata avere a unui individ sunt timpul, proprietatea neutilizata si libertatea sa, banii fiind doar un mijloc de pastrare a "energiei economice" pana in momentul in care se decide a fi utilizata in tranzactii.

Intrebare:
"Minutul Convertibil" (MIN) poate fi numit "ban"?
Raspuns:
Vorbim despre un sistem monetar bazat pe un asa-numit "standard de timp" ("time standard").
Denumirea de "Minut Convertibil" reflecta posibilitatea convertirii reprezentarii timpului trecut al utilizatorilor in resurse efective, generate prin utilizarea timpului trecut. MIN poate fi si o "moneda de rezerva" globala.
MIN ar putea fi poate incadrat si ca "moneda complementara comunitara / locala / regionala", in spiritul alin. 11 al Directivei UE nr. 2018/843, intrucat pe baza domiciliului utilizatorilor se vor deservi comunitati locale distincte, doar ca in maniere similare, pentru a exista o unitate in abordare, pentru a da consistenta si a largi aplicativitatea. Folosit ca moneda auxiliara privata (emisa de utilizatori), MIN incurajeaza recompensarea muncii voluntare reciproce si a schimburilor a ceea ce oamenii detin deja - resurse - ca rezultat al eforturilor trecute. MIN nu se formeaza nici ca un "credit", nici ca o "recompensa", ci "natural" si "democratic".
MIN pot fi catalogati si ca "bani reprezentativi", MIN reprezentand "unitati de timp", timpul fiind etalonul / acoperirea pe care se bazeaza MIN. Instrumentul de schimb MIN este echitabil distribuit, nu "vandut" in bani "fiat" contra a ceva.
Deci, mai in gluma, mai in serios, raspunsul este "depinde (cine intreaba)". Nu se poate nici confirma, nici infirma, fiecare interpreteaza asa cum considera. Atat "Minutul Convertibil", cat si "Banca de Minute" sunt ceea ce vor dori utilizatorii sa fie. Ambele concepte sunt instrumente puse la dispozitia utilizatorilor, fara a exista pentru acestia un "cost", un "pret" in lei, euro, usd sau in vreo alta (pseudo)moneda. Poate ca (mai degraba) s-ar putea spune ca proiectul ajuta oamenii sa preia ei insisi functiile actualului sistem monetar-bancar eronat arhitecturat, ca sa folosim un eufemism.
Proiectul nu "vinde" deci nimic, nu iti va folosi disponibilitatile ca sa dea credite, nici macar in limita sumelor tale. Doar proprietarii conturilor pot sa dea credite daca vor, asumandu-si riscurile, pot face ce doresc cu banii lor.

Intrebare:
Care e deosebirea intre MIN (Minut Convertibil) si BTC (Bitcoin) sau alte criptomonede?
Raspuns:
In primul rand, MIN nu este criptomoneda si nu are la baza tehnologia "blockchain". MIN ar putea fi eventual incadrat ca "moneda complementara", fiind mai degraba similara altor astfel de monede - asta in cazul in care utilizatorii (membrii comunitatii) si chiar si comunitatile locale, regionale si centrale (statele), care isi au toate practic veniturile deja rezervate, ar da reprezentarii timpului trecut o astfel de utilitate. Seamana (oarecum) si cu un asa-numit "token utilitar".
In al 2-lea rand, cu toate ca - in opinia noastra - BTC este superior banilor fiat prin faptul ca este limitat in cantitate, modul de creare si distributie initiala si chiar si ulterioara, nu este cel mai potrivit, fiind destul de dificil, restrictiv si tot oarecum centralizat (putini au posibilitatea reala de a genera BTC) si "de sus in jos", favorizand polarizarea. Faptul ca avem practic dupa mai bine de 15 ani de existenta doar cca 1 mil. detinatori a peste 90% din cantitate, actualmente cca 40% din masa monetara de BTC ajungand a fi concentrata in mainile a numai cca 2.000 de utilizatori (din care fondatorul detine singur peste 5% din masa monetara de BTC) nu este deloc intamplator si nici benefic, faptul ca peste 15% din BTC sunt considerati ca "pierduti", faptul ca BTC (finiti) poate fi achizitionata cu bani "fiat" (infiniti, cu arhitectura lor defecta din start) - toate releva o anumita incapacitate a acesteia de a se constitui in optim raspuns la problematicile societatii de azi, probleme generate din arhitectura monetara, pe care le adreseaza doar partial, ca sa fim eleganti. Este nevoie de o descentralizare si de o democratizare reala a mijlocului de schimb.
Cat despre celelalte zeci de mii de alte proiecte criptomonetare, marea majoritate inflationiste si orientate catre profitul economic al proprietarilor lor, complicate, cu o filozofie fluida si cu o legatura mult prea slaba sau inexistenta cu fundamentele economice si cu teoria monetara - majoritatea s-au dovedit sau se vor dovedi lipsite complet de valoare pentru cumparatorii acestora, lipsiti din pacate (de asemenea, deloc intamplator) de cultura economica.
Poarta si riscuri, dar marele lor merit ramane insa faptul ca au deschis o discutie, au pus o problema reala "pe tapet".
Spre deosebire de astfel de proiecte, Banca de Minute si Minutul Convertibil sunt fondate pe o cu totul alta filozofie, constituie un proiect social, iar in site puteti regasi din plin elementele de teorie economica si monetara ce stau ca fundatie a acestui proiect, menit a avea capacitatea de a reda puterea in mainile tuturor oamenilor, a favoriza egalitatea de sanse si echitatea, cel putin din perspectiva monetara.

Intrebare:
Care e deosebirea intre MIN (Minut Convertibil) si RON (leu) sau alte monede fiat?
Raspuns:
MIN nu e desemnat inca de catre vreun stat ca "mijloc de plata". Daca unii oameni il folosesc ca atare - treaba fiecaruia.
Insa deosebirea esentiala consta in modul de creare si de distributie primara a banilor nou generati in economie.
Valutele fiat sunt generate practic nelimitat de catre bancile centrale si comerciale sub forma de credit acordat doar unora, in diferite conditii. Acest aspect produce mari distorsiuni si multiple efecte negative, dar nu e locul pentru a intra aici in detalii, inclusiv in acest site regasindu-se suficiente informatii pe acest subiect.
Spre deosebire, MIN este generat descentralizat, de catre toti cei care isi creaza cont si care au un acces echitabil (aceeasi cantitate de moneda la acelasi nivel de varsta si in acelasi timp) la masa monetara, care este exclusiv astfel formata, fiind implicit limitata. Redistributia ulterioara a monedei MIN in economie se face pe baza cererii si ofertei, pe baza raportului intre nivelul consumului de resurse si intre valoarea respectivelor resurse.
Deci vorbim despre o "productie" descentralizata, graduala, echitabila si limitata, aflata la dispozitia producatorilor ei, ca reprezentare a resurselor existente si a timpului trecut al vietii lor. Implicit, consideram ca MIN indeplineste functiile indispensabile banilor, spre deosebire de monedele fiat, care nu pastreaza valoarea si a caror distributie primara este marcata de arbitrariu, in cantitate, in destinatie si in conditiile de introducere in economie.

Intrebare:
Ce sunt, de fapt, bancile?
Raspuns:
Cu toate ca zilnic folosim bani si banci, din nefericire, marea majoritate a oamenilor nu cunosc realitatile, cum se formeaza banii, cum functioneaza bancile.
Oamenii cred ca atunci cand depun bani la banca, "depoziteaza". Eronat, sunt manipulati sa creada astfel. Conform legii, acesti asa-zisi deponenti "imprumuta" banca, ei avand doar un drept de creanta asupra bancii.
Atunci cand cineva "ia un imprumut", de fapt emite o promisiune de plata garantata, pe care banca o cumpara la un pret mai mic si pune (nu transfera) bani (generati din nimic, inventati) in contul datornicului (debitorului), care va plati cu munca lui, cu timpul sau limitat suma de care beneficiaza (de la un sistem gresit) plus dobanda.
Peste 90% din ceea ce "depoziteaza" oamenii la vedere in banci pot fi "imprumutati" pe 30 de ani altcuiva, dar prea putini se intreaba din ce "depozit" al lor isi cheltuie sau scot ei integral banii a doua zi sau peste un an.
De fapt, banii pe care suntem obligati sa ii tinem in banci nu ne apartin si noi ii putem folosi cat timp bancile nu au probleme, iar problemele lor inerente vor fi rezolvate tot prin saracirea noastra (inflatie monetara samd). Pe scurt.
Problemele de sistem ale bancilor centrale si comerciale sunt multiple, incepand cu generarea de moneda fara acoperire, continuand cu maniera de distributie a banilor in economie, cu rezervele fractionare, destinatia creditelor samd. Intentia nu este sa tinem aici un curs despre sistemul bancar, desi in interiorul site-ului am abordat din plin subiectul, iar cine e interesat de aprofundari poate cerceta si singur, informatii exista in mediul online suficiente, inclusiv economistul roman, acad. Anghel Rugina a tratat subiectul.
Ceea ce dorim sa subliniem aici este faptul ca Banca de Minute are o arhitectura complet diferita de aceea a unei banci centrale sau comerciale existente in prezent, o arhitectura corecta, de echilibru.
De asemenea, Minutele Convertibile au o arhitectura complet diferita de aceea a banilor fiat - una corecta. Iar aceste arhitecturi sunt atat de diferite, incat putem vorbi despre o alegere intre "sclavie" si "libertate".

Intrebare:
Care este obiectivul proiectului "Banca de Minute"?
Raspuns:
Obiectivul proiectului este punerea la dispozitia oamenilor a unui sistem complementar si/sau alternativ comunitar de masurare a valorii, care sa permita inclusiv realizarea unei rearhitecturari pe baze corecte din perspectiva economica a intregului ecosistem monetar, financiar, fiscal si institutional, cu efecte prezumat a fi benefice in viata indivizilor.
Vizam punerea la dispozitia oamenilor a unui instrument de schimb care sa le garanteze libertatea, proprietatea si controlul asupra propriilor resurse, precum si sa faciliteze etica si eficienta in alocarea tuturor resurselor de la nivel comunitar. Pentru ca sistemul bancar actual e inerent instabil, asta va deveni evident pentru toti, trebuie sa fim pregatiti.
Prin punerea la dispozitie a unei monede astfel arhitecturate (MIN), oamenii pot schimba practic intre ei dreptul natural de a utiliza gratuit o parte proportionala din resursele naturale brute si totodata resursele (in sens larg) de care dispun (economisite), la preturi corect formate si cu pastrarea puterii de cumparare. Oferim o democratizare a banilor.
Declarativ, "Minutes Bank" nu poate fi altceva decat "un instrument de tinere a evidentei trecerii timpului si de masurare si evidentiere a utilitatilor reciproce dintre oameni, asa cum sunt apreciate acestea pe o piata libera".
Proiectul isi propune totusi si sa arate o posibila "cale" sau sa puna bazele unui posibil "ecosistem", exclusiv in cadrul succesului respectivului ecosistem putand exista eventual vreo recompensa cu caracter oneros pentru investitor.
Oamenii ii pot da acestui instrument si o reprezentare monetara, daca doresc. Noi ne dorim sa "aruncam o manusa", sa aratam ca lucrurile se pot face si altfel si ca exista o nevoie de progres (si posibile solutii), inclusiv in plan monetar.
Concluzionand in privinta obiectivelor, reamintim cuvintele inechivoce ale prof. ec. Jorg Guido Hulsmann, din excelenta sa carte - "Etica productiei de bani":
"Viitorul pe care ni-l promite o economie fondata pe bani de hartie ("fiat", fara acoperire - n.n.) inseamna planificare centrala sau hiperinflatie (eventual, un amestec al celor doua). A treia alternativa consta in abolirea completa a banilor de hartie si revenirea la o ordine monetara."
Banca de Minute este un proiect social, generat antreprenorial, care isi propune sa ajute si la rezolvarea problemelor sociale generate de eventuale blocari si de inflatia monetara - scaderea puterii de cumparare a economiilor tuturor si de polarizarea exagerata, generata tot monetar.
Este un instrument pentru care s-au alocat si se aloca resurse semnificative din partea fondatorului, evaluabile inclusiv in bani "fiat". Banca de Minute nu "vinde" insa nimic in bani "fiat", fiind un instrument pus la dispozitia oamenilor, din aceasta perspectiva, pentru utilizare cu titlu gratuit. Doar daca doresc sa sustina dezvoltarea proiectului, utilizatorii pot dona bani "fiat", donatorii putand a fi eventual implicati ulterior, proportional cu contributia.

Intrebare:
"Banca de Minute" este o "banca centrala" sau o "banca comerciala"?
Raspuns:
Banca de Minute nu opereaza in cadrul actualului sistem institutional si monetar, considerat viciat. Poate fi si un simplu site / platforma online care tine evidenta trecerii timpului celor care opteaza sa il utilizeze, un "contor", un "cronometru" care le permite acestora si sa se "joace", inclusiv transferandu-si "puncte / cifre" unul altuia, in functie de cum considera de cuviinta, aceste "puncte digitale" - care reprezinta timpul lor trecut - pe care le-am numit "MIN". Oficial, vor tranzactiona cu titlu gratuit, iar daca vor dori sa evidentieze prin transferuri o cuantificare a "ceva", o pot face, fiind treaba fiecaruia.
Prin urmare - nu este o "firma", nu este o "persoana", nimeni nu "vinde" si nu "cumpara" nimic cu bani, asa cum exista acestia recunoscuti astazi. E un proiect social, caruia utilizatorii ii vor stabili menirea.
Poate fi considerat si un proiect pilot, un model teoretic de functionare a unei banci si a unei monede "de echilibru", cu suficienta si expandabila aplicativitate practica. Ca si aurul, poate fi si o "supapa" pentru un prezent si un viitor care ar putea fi considerat cam... neplacut, din perspectiva relatiei monetare a indivizilor si a micilor asocieri de indivizi cu statele, cu bancile si cu marile corporatii dominante. Nu in ultimul rand - poate fi si o tema de meditatie, din pacate de o mare actualitate in actualul context al unui sistem monetar si bancar inerent instabil si inechitabil.

Întrebare:
Cine produce reprezentarea timpului - moneda "Minut Convertibil" (MIN)?
Răspuns:
"Moneda" nu o produce "Banca de Minute", ci o "produce" (o evidentiaza si o poate pune in circulatie) fiecare individ in parte - la momentul in care isi face cont in Banca de Minute - prin insasi existenta sa, pe masura ce trece timpul.
Deci nu e "moneda electronica", nu e "emisa" sau purtatoare al vreunui "drept de creanta asupra emitentului" samd.
De fapt, "Banca de Minute" doar evidentiaza trecerea timpului si transferurile voluntare si automate de "reprezentari ale timpului" dintre utilizatori. Daca acestia vor considera potrivita utilizarea in scop monetar, sunt liberi sa o faca.
In contul individual va fi initial evidentiat timpul trecut de la nastere si pana in prezent, precum si schimburile de "utilitati reciproce". La momentul decesului, individul nu va mai produce "moneda", iar "sumele" (soldurile) ramase se pot eventual aloca conform vointei exprimate a proprietarului.
Timpul (si MIN ca reprezentare monetara a sa) e singura marfa produsa descentralizat, democratic si gradual si distribuita echitabil, spre deosebire de monedele "fiat", produse centralizat si distribuite in societate de sus in jos, prin credit, generand saracirea cumpatatilor, dependenta, indatorarea, risipa, precum si nefastul efect "Cantillon" (primii detinatori ai banilor nou emisi beneficiaza de avantaje competitive la achizitia de resurse) si polarizarea rezultata.

Intrebare:
Cum se formeaza, distribuie si redistribuie moneda "MIN" in economie?
Raspuns:
Incepand cu individul care o genereaza la momentul crearii de cont, moneda MIN se raspandeste in economie fie prin alocare automata, graduala si in acelasi timp si in aceeasi cantitate (prin marcarea trecerii timpului), reprezentand - practic - acel asa-numit "venit universal neconditionat", fie (ulterior) prin redistributie / alocare voluntara catre alti indivizi sau catre comunitati de indivizi, indiferent de natura si scopul acestora sau de motiv.
Institutiile, firmele, asociatiile samd, nu sunt altceva decat – generic vorbind - comunitati de indivizi, care se asociaza in diverse scopuri. Implicit, ele nu au (cum sa aiba) un capital automat de pornire. Resursele lor ar putea fi formate doar prin alocare de la indivizi, in limita economiilor acestora.
Premisa de la care se pleaca la nivel filozofic este aceea ca "banii trebuie sa reprezinte (monetar) totalul resurselor naturale si de capital existente pe Pamant", resurse aflate la dispozitia tuturor indivizilor care populeaza Pamantul la un anumit moment. Acestia, de-a lungul vietii lor, fac schimb de timp, de utilitati reciproce. MIN reprezinta o "lichidizare a resurselor existente" si un drept de utilizare a resurselor altora, in limita lichiditatilor disponibile deja sau obtenabile prin oferirea propriilor resurse catre altii. Moneda "MIN" intermediaza barterul, nefiind generata ca si credit.
Practic punem la dispozitie un instrument de schimb pentru ceea ce oamenii au acumulat de-a lungul propriilor vieti (capacitati, abilitati, cunostinte, competente, active palpabile), evaluate de catre piata, in functie de cum este apreciata valoarea determinandu-se implicit maniera de redistributie a masei monetare intre oameni. Masa monetara (sold) vor acumula cei care sunt utili si consuma putin, iar cei cu utilitate redusa si consum mare de resurse ale altora vor ajunge la un sold in scadere. Aceasta inseamna creare, distributie si redistributie corecta a instrumentului de schimb, a banilor, in economie.

Intrebare:
Care este "acoperirea" minutelor convertibile (MIN) generate?
Raspuns:
Pe scurt, acoperirea disponibilitatilor monetare ale fiecaruia se afla in ceea ce detine (tangibil sau intangibil) fiecare.
In momentul in care cineva isi face cont, ii apare un sold specific. Respectiva cantitate de moneda are acoperire in toate capacitatile fizice, intelectuale, in abilitatile si competentele individului respectiv, precum si in toate activele sale nete (tot ceea ce detine din trecut), toate acumulate prin mostenire, fabricare sau achizitionare, in trecutul sau.
Similar pentru toti oamenii care isi fac cont - soldul lor are acoperire in ceea de detin, palpabil sau nu, care poate fi oferit la schimb. Soldul este reprezentarea monetara (lichida) a omului, ca resursa si ca proprietar.
Ca un exemplu - daca pe Pamant ar ramane un singur om, in varsta de 10 de ani, varsta sa ar echivala cu valoarea a tot ceea exista atunci pe Pamant, iar daca peste un an ar mai fi in plus o coliba produsa pe Pamant, noua masa monetara (mai mare) ar echivala cu ceea ce exista la noul moment pe Pamant. Desigur ca relevanta acestei valori nu poate exista decat in prezenta schimbului, implicit va fi nevoie de o a doua persoana, care poate ca are 20 de ani si detine si ea o parte din resursele existente ale Pamantului. Avem astfel doua persoane care (dispunand de lichiditate si de resurse) se pot implica in schimburi, chiar si in lipsa barter-ului sau a muncii prezente. Iar daca vorbim de zeci, sute sau mii de persoane, existenta monedei (cu o evolutie de aparitie, distributie si volum predictibile) devine imperios necesara intermedierii schimburilor. Pentru ca ceea ce se schimba sunt exclusiv resursele oamenilor, banii doar intermediaza.
Prin urmare, oamenii schimba intre ei ceea ce detin, utilitati reciproce, iar MIN reprezinta doar un instrument de evaluare si de schimb, implicit e normal ca acesta sa fie echitabil creat si distribuit initial. Redistributia ulterioara intre indivizi va fi rodul interactiunilor dintre cererea si oferta de utilitati.
Faptul ca, pe masura ce trece timpul, se acumuleaza in contul fiecaruia cantitate de instrument de schimb nou creat si distribuit, reprezinta o normalitate, iar soldul individual va fi raportat la evolutia zilnica a detinerilor individuale.
In cazul in care toti locuitorii au conturi, masa monetara totala are acoperire in totalul resurselor (capacitati, abilitati, competente, resurse naturale, tot soiul de active - imobiliare si nu numai -, bunuri de consum produse deja, rezerve monetare etc.) existente pe Pamant si aflate in proprietatea respectivilor.
Acoperirea, reprezentarea, poate fi constituita si din resursele naturale brute ale Pamantului - reprezentarea unei distributii echitabile, redistribuirea din cadrul interactiunilor economice realocand atat resursele, capitalul (resursele transformate prin munca si capital), cat si lichiditatea acestora. Sunt cca 300 MIN pentru fiecare m2 din suprafata Terrei.

Intrebare:
Cum este facilitata echitatea si etica intr-un astfel de sistem monetar-bancar?
Raspuns:
Actualul sistem monetar-bancar nu este unul etic, fura timp de la cei multi si il aloca prioritizat celor putini, implicit oamenii trebuie sa aiba la dispozitie si alternative. Cvasi-monopolul productiei si al distributiei de bani este unul profund inechitabil, arbitrar, acesta generand scaderea puterii de cumparare si un nivel nejustificat al polarizarii sociale.
Insa timpul nu poate fi manipulat. Prin distributia uniforma si in acelasi timp de "reprezentari digitale / monetare ale timpului", in corelatie cu varsta, sistemul devine unul echilibrat si etic. Mai mult decat atat, in general, prin moneda se face accesul la resurse, iar daca in timp unii au acumulat excesiv resurse (reale si poate ca si virtuale) cu ajutorul monedelor "fiat", inclusiv pentru ca au avut primii acces la acestea, exploatarea si mentinerea acestora nu ar mai putea fi facuta fara a folosi timpul, resursele si capitalul (de timp si nu numai al) altor oameni, favorizandu-se implicit o redistributie naturala.
Masa monetara totala distribuita / recunoscuta tuturor, gradual, proportional si pe tot parcursul vietii reprezinta dreptul egal de a utiliza pe tot parcursul vietii resursele altora, in a caror componenta a intrat si (parte din) resursa naturala bruta la care orice individ are dreptul. Daca cineva doreste o lichiditate mai mare, isi va vinde din active sau din timp, iar daca doreste active sau timp ale altora, isi va vinde din MIN. Importanta este distributia initiala echitabila, catre toti si pe tot parcursul vietii, a unui instrument de schimb (al resurselor) care sa isi pastreze valoarea.
Cei care economisesc isi vor pastra sau spori in timp puterea de cumparare, consumatorii neti de resurse vor trebui, la un moment dat, dupa epuizarea (inclusiv prin uzura a) capitalului propriu, sa contribuie cu efort si cu utilitate individuala. Asta dincolo de necesara impozitare / realocare a consumului excesiv de resursa naturala (si poate ca si virtuala), prin politica fiscala. Faptul ca intreaga masa monetara de MIN este formata exclusiv in modul descris, nu permite expansiunea monetara, ci acoperirea integrala si permanenta a banilor in resurse.
"Masa monetara" evidentiata prin "Banca de Minute" este exprimata in “unitati de timp” si are “acoperire” in “tot ceea ce exista ca resursa pe Pamant”, la dispozitia oamenilor, in egala masura, la un anumit moment. Aceasta asertiune este valabila atat la nivel individual, cat si la nivel familial, comunitar, local, regional, national sau global.
Masura in care fiecare om poate accesa pe parcursul vietii sale respectivul stoc de resurse, la fiecare moment in parte, depinde - in final - de raportul dintre valoarea utilitatii sale individuale si a activelor sale pentru altii si valoarea utilitatii altora si a activelor acestora pentru el.
Pentru ca aceasta utilitate sa creasca si pentru a nu fi fortat sa munceasca pentru subzistenta pana la finalul vietii, omul si – prin extensie – comunitatea, trebuie sa isi foloseasca cu intelepciune intreaga sa resursa de "timp" disponibila de la Dumnezeu / Natura si sa isi pondereze consumul de "resurse naturale" disponibile tot de la Creator / Natura. In plus, mai este necesar si sa isi gestioneze cu intelepciune resursele de "capital" pe care, fie le-a realizat (singur sau impreuna cu altii) folosindu-si timpul si cota parte indiviza din resursele naturale, fie le-a obtinut de la altii, in schimbul propriilor sale resurse, care nu pot fi decorelate de intreaga sa durata sa de viata.

Intrebare:
Cum poate fi favorizat un anumit grad de stabilitate a preturilor intr-un astfel de sistem?
Raspuns:
In primul rand trebuie inteleasa bine filozofia care sta la baza proiectului.
Imaginati-va ca Pamantul are un singur locuitor, un singur om. Pamantul e la dispozitia sa, pentru ca, pe parcursul duratei vietii sale, respectiva persoana sa ii consume si sa ii transforme resursele, cu timpul sau, precum a randuit Creatorul. Durata de timp in care face asta - sa zicem 95 de ani, adica cca 50.000.000 minute - reprezinta pretul platit gradual de individ pentru a folosi Pamantul. Deci putem spune ca valoarea Pamantului, asa cum va arata el la finalul vietii persoanei, cu restul resurselor naturale si de capital ramase este egala cu 50.000.000 minute. Aceasta masa monetara totala acumulata reprezinta, la orice moment, valoarea intregului Pamant, pentru ca, fiind un singur om, intreg Pamantul ii apartine, cu drept natural de folosinta. In cont se va regasi reprezentarea monetara a timpului sau trecut.
Daca avem doi oameni, Pamantul este al ambilor, resursele de capital create le apartin fiecaruia, iar masa monetara (care reprezinta valoarea resurselor) este varsta primului plus varsta celui de-al doilea. Soldul primului este reprezentarea resurselor sale, soldul celui de-al doilea este reprezentarea monetara a resurselor celui de-al doilea, dar si pretul total al resurselor primului. Cum fac ei schimburi intre resursele care le apartin? Ca sa nu recurga la barter, ei isi pot evalua la orice moment propriile resurse disponibile si in “minute trecute”, dar nu vor putea obtine pe respectivele resurse decat maxim masa monetara a celuilalt. Iata ca masa monetara a celuilalt reprezinta si valoarea maxima a propriilor resurse. Acelasi rationament se aplica si pentru mai multi participanti.
Masa monetara este reprezentarea monetara a tuturor tipurilor de resurse pe care proprietarii acestora le pot pune la orice moment la dispozitia celorlalti oameni care accepta sa fie parte a comunitatii care accepta sa intre in schimburi si pe baza unei astfel de monede. Iar daca pe Pamant sunt cca 8.200.000.000 oameni, masa monetara totala ar putea fi de cca 135.000.000.000.000.000 minute. Instrumentul de schimb, unitatea de masura si de pastrare a valorii – “minutul (convertibil)” - este insa astfel echitabil creat si distribuit, atat initial, cat si ulterior, in economie. Acesta se va acumula (insa doar pana la o limita maxima de 9.999.999.999 MIN) in contul celui care are ce oferi celorlalti si nu le solicita resursele, parasind contul celuilalt. Si invers, intr-o miscare fluida pe intreaga durata a vietii oamenilor. Iar inflatia monetara limitata va reliefa valoarea evolutiei in timp a volumului si utilitatii resurselor.
Legat strict de stabilitate, arhitectura anterior explicata genereaza conditiile. Prima conditie a stabilitatii este aceea de a nu exista expansiune monetara fara expansiune (corelare) implicita cu resursele existente, corelarea neputand fi stabilita subiectiv de catre banci. Urmarim stabilitatea financiara, in general.
Stabilitatea preturilor nu reprezinta un scop in sine, orice pret putand varia in functie de cerere si oferta intre diferitele marfuri care se preschimba, timpul fiind printre acestea. Implicit, valoarea timpului difera.
In masura in care masa monetara disponibila va fi foarte mare in raport cu volumul resurselor schimbate, preturile vor fi mari, adica puterea de cumparare a banilor, a minutelor convertibile va fi mica. Si invers. Pe masura ce tot mai multi oameni vor prefera sa tranzactioneze in MIN, preturile vor deveni stabile si in general probabil ca vor scadea.
Pentru siguranta si pentru a favoriza o anumita stabilitate a intregii arhitecturi monetare si organizationale, precum si pentru a se evita abuzurile, au fost setate si anumite limite de sume in tranzactionare, in functie de mai multe criterii (valoare maxima per tranzactie de 500.000 MIN, valoare zilnica de 1 mil. MIN, lunara de 3 mil. MIN, anuala de 5 mil. MIN, diferenta de valoare maxima anuala per tranzactii intre aceiasi destinatari de 1 mil. MIN). In plus, structural, exista si o inerenta "neutralitate" in timp.
Mai mult decat atat, in medie, cresterea anuala naturala a masei monetare medii de MIN apartinand comunitatii ar fi in mod normal de cca 2,5-3%. Daca intre timp cantitatea de resurse (generic si in sens larg vorbind) din economia participantilor la sistem creste mai mult, preturile per global vor scadea. Daca aceasta cantitate nu va creste proportional sau va scadea, inclusiv uzura / distrugerea / consumul bunurilor si a resurselor naturale existente isi va face efectul, iar nivelul general al preturilor va creste. Dar evolutia volumului de productie va depinde de piata, de oameni, cresterea (implicit consumul de resurse) nu poate fi o obsesie in sine.

Intrebare:
Cum imi pot stabili sau evalua eu cat mai corect preturi, daca nu am referinta?
Raspuns:
Pe scurt, durata vietii tale valoreaza atat cat detii si poti utiliza in beneficiul celorlalti. Pentru ca, daca nu faci nimic si daca nu detii nimic, ca sa traiesti va trebui sa cumperi de la ceilalti, iar reprezentarea timpului nu este decat egala cu reprezentarea cotei tale din resursele naturale brute. Pe care au cam acumulat-o altii, cu forta sau cu bani fiat.
Oamenii isi dau o valoare pentru ceea ce au acumulat de-a lungul timpului lor, care e abordat ca "marfa" (de aceea MIN nu e "fiat"). Activele lor (singurele care au - de fapt - valoare, fiind resurse controlate de om, realizate in trecut si cu care se pot obtine beneficii in viitor) vor fi cu atat mai valoroase, cu cat se vor raporta la o referinta identica cu a celorlalti.
Cum pot fi stabilite preturi? Destul de simplu. O varianta ar fi si sa pornesti de la ideea ca zilnic obtii teoretic spre utilizare cate 1.440 MIN in cont (reprezentand evidenta timpului tau trecut, o zi avand 1.440 minute) si sa compari cu costul tau zilnic in moneda "fiat" (lei, euro, usd etc) sau in aur sau in argint.
O alta ar fi sa inmultesti cu cat consideri timpul efectiv alocat angajatorului sau in producerea efectiva de bunuri sau servicii. Sau sa compari stocurile de diferite "marfuri".
Nu exista pret / curs fix de schimb de marfuri (MIN, lei, pixuri - toate sunt marfuri), fiecare poate cumpara si vinde cu cat vrea ceea ce detine, singura conditie fiind aceea de a avea contraparte in tranzactie, iar Banca de Minute nu poate fi o contraparte, ci doar un instrument facilitator. Totusi, in site vei regasi si niste referinte / cursuri orientative - o raportare la aur, la argint si la lei, toate dinamice si cu o logica in spate. Ca urmare, valoarea probabil ca va creste, dar gradual.
Nu uita insa cu tu esti singura persoana in masura sa stabileasca pretul monedelor, bunurilor, timpului, abilitatilor si cunostintelor tale acumulate in trecut si puse la dispozitia altora / vandute in prezent si in viitor, precum si pretul altor resurse (naturale si) de capital pe care le detii si esti dispus sa le pui la dispozitia altora - prin vanzare, inchiriere, donatie, imprumut, contributie samd.
Un pret poate fi incasat chiar si in mai multe monede (combinate). Desigur ca, pe piata libera, oferta se va intalni cu cererea si astfel va rezulta pretul final si ceilalti termeni la care se vor realiza schimburile.
Treaba ta e ca ceea ce poti face si ceea ce detii sa aiba o valoare cat mai mare pentru ceilalti si sa nu consumi mai mult decat iti permiti prin utilitate proprie (productie) si prin economisire. Si vei fi bine.

Intrebare:
Care este cursul de schimb al monedei MIN cu monedele "reale" sau "fiat" deja existente?
Raspuns:
In site vei regasi "cotatii orientative" in "moneda fiat" (lei) ale aurului, argintului si ale minutelor convertibile (MIN).
In cazul paritatii cu leii, ca si conventie, s-a pornit de la o referinta relativ conservatoare, care a avut in vedere masa monetara globala de la finalul anului 2023, actualizarea facandu-se apoi in corelatie cu inflatia monetara neta. Tot ca un termen de comparatie, o raportare la masa monetara nationala ar fi generat o valoare de start nu foarte diferita, de cca 2,13 lei / 1.000 MIN, daca ne referim la euro, aceeasi metodologie ar fi dat un rezultat estimativ de cca 14,4 lei / 1.000 MIN, iar la usd - cca 18 lei / 1.000 MIN. Daca ne raportam la activele nete globale, am putea vorbi despre un echivalent de 25-30 lei / 1.000 MIN. Cert este ca toate cotatiile au un trend crescator.
Valoarea e mai putin importanta, trendul conteaza mai mult, insa probabil ca orice interval de evaluare orientativa intre 1 si 30 lei / 1.000 MIN este suficient de realist, la nivel national, european si mondial, la nivelul anului 2023.
Iata ca MIN se releva si ca instrument de pastrare a valorii, o functie a banilor cu o importanta decisiva.
Aceste cotatii nu sunt obligatorii si sunt dinamice, tinand cont de cursul oficial (in timp real) al celor doua metale, precum si de volumul masei monetare de lei, de evolutia acesteia, adaugandu-se o "prima" menita a stimula utilizarea de catre platitori a respectivelor marfuri, considerate de noi a indeplini conditiile de instrumente corecte de schimb, de "monede reale" (aur, argint, timp). Oricum, aceasta "prima" doar anticipeaza o evolutie inevitabila a cursurilor in contextul actual, inerent inflationist. Preturile in MIN pentru toate tipurile de "resurse" (timp, abilitati, competente, natura, bunuri si servicii) vor fi insa dictate exclusiv de legea cererii si ofertei, insa in context stabil si de echilibru monetar.
Mai e important de precizat insa si faptul ca, nu credem ca in cazul MIN putem vorbi despre o "moneda virtuala" / "criptomoneda" / "reprezentare digitala a valorii". Si nici nu suntem vreun "furnizor implicat in servicii de schimb intre monede virtuale si fiduciare", ci - eventual, mai degraba am putea vorbi in cazul MIN despre o posibila "moneda complementara", "alternativa", mai bine zis despre un "voucher" / "punct" / "jeton" / "reprezentare monetara a trecerii timpului" / "registru electronic de evidenta a trecerii timpului" / "contor" / "cronometru", care masoara minutele trecute din viata fiecarui membru al comunitatii, indiferent de momentul intrarii in comunitate, precum si evidenta transferurilor.
Poate reprezenta si un mijloc alternativ de masurare a valorii si de schimb, oamenii pot transfera intre ei cifrele din contul lor, daca utilizatorii opteaza pentru a-l folosi astfel, insa nu are legatura cu tehnologia "blockchain".
Monedele "fiat" existente nu au o valoare intrinseca, prin urmare nu prea exista un astfel de curs de schimb angajant cu acestea, desi - pentru a oferi repere orientative - noi am pus la dispozitie in site si un astfel de instrument, in spatele valorilor existand argumente. Indivizii si comunitatile pot face insa orice doresc, intrucat inclusiv banii fiat pe care ii detin fac parte din activele lor, ii au pentru ca au vandut altora anterior resurse / timp, deci ii pot vinde in schimbul a ce doresc, implicit si a MIN, la ce curs considera. MIN are acoperire integrala in resurse, cu "timp" ca etalon, iar cursul de schimb fluctueaza liber. Estimarea este ca, datorita circumstantelor, acesta va evolua relativ gradual crescator.
Dar nu se vinde si nu se cumpara nimic cu Minutes Bank ca participant activ, la Banca de Minute nu exista vreun comision, vreun venit sau vreun profit in vreo moneda "fiat" din eventualele "tranzactii" ale membrilor comunitatii. Sistemul de tip monetar bazat pe etalonul “timp” si "minutele convertibile" (MIN) isi propun sa nu interactioneze cu sistemul considerat, argumentat, ca "discutabil" (ca sa nu spunem "fraudulos") al banilor "fiat", emisi si alocati discretionar si fara acoperire. Acestea functioneaza doar in interiorul comunitatii astfel create.
Subliniem, obiectivul proiectului nu este speculatia, nu generam si nu vindem MIN, solicitand sa ni se cumpere ceva cu bani "fiat" sau cu metale pretioase. E un proiect social, generand posibile monede complementare regionale.
Singurele resurse valoroase le consideram a fi timpul, abilitatile si competentele oamenilor, resursele naturale si capitalul fizic, ceea ce exista efectiv pe Pamant. In principiu, doar acestea pot fi angrenate in procese de schimb.
Orientativ, poate ca ar putea fi facuta o raportare la BTC, la aur, argint sau chiar si la monedele "fiat", daca luam in considerare cursurile oficiale sau masele monetare, cantitatile, pentru a oferi repere si a stimula acceptabilitatea, incasarea in moneda "reala" (aur, argint, MIN), noi am facut-o. Iar utilizatorii pot face / organiza schimburi si intre MIN si lei, spre exemplu, cursul (pur orientativ) avand in vedere volumele teoretice de mase monetare si evolutia masei monetare, comunicata de catre BNR. Venitul Universal Neconditionat (UBI) depinde de modul de creatie si distributie.
Crearea de moneda are - in opinia noastra - o singura cale: viata insasi, trecerea timpului individual. Cel putin in cazul monedei complementare "Minut Convertibil (MIN)". Distributia initiala trebuie sa fie echitabila. Cursurile - orientative, cu o evolutie legata de stocurile existente si de evolutia acestora. Redistributia - trebuie sa fie discretionara, decisa de catre fiecare individ in parte, conform proceselor de schimb din piata, cererii si ofertei. Aceasta este filozofia Bancii de Minute.

Întrebare:
Cum se realizeaza finantarea cheltuielilor comune ale comunitatilor in sistemul monetar bazat pe MIN?
Răspuns:
Fiecare individ primeste in conturi in acelasi timp cate 1.440 MIN zilnic. I se reprezinta / evidentiaza timpul trecut.
Din acestea, un numar maxim de 720 MIN se pot aloca automat, potrivit principiului subsidiaritatii (implicit majoritatea resurselor vor ramane in plan local), unor comunitati locale, regionale si centrale ce se vor forma natural ulterior in functie de utilizatori, stabilite de preferinta cu implicarea utilizatorilor. Si eventual unor alte persoane - prin forta lucrurilor - mai putin capabile de a se implica in procese de cooperare voluntara si schimb de utilitate (copii, varstnici), destinatia fiind “administrarea spatiilor comune (generic vorbind) din societate”, reprezentand - practic - actualele impozite, taxe si contributii. Se pot initia si proiecte pilot, care sa ajute finantarea locala a nevoilor locale ale actualelor localitati mici.
Din acestia se pot aloca - spre exemplu - cate 50 MIN exclusiv pentru intretinere, reparatii si investitii in infrastructura.
Restul - de minim 720 MIN (ca exemplu) pentru fiecare zi trecuta din viata - este necesar sa ramana la discretia fiecarei persoane in parte, care o va aloca in timp asa cum considera de cuviinta, in procesele de schimb voluntar si care ramane de vazut daca va mai fi justificat a mai face subiectul vreunei taxari, intrucat intr-o piata in care fiecare resursa / factor de productie are un pret corect al utilizarii, stabilit de catre proprietari / piata, teoretic nu ai nevoie de taxare generica. Acelasi principiu al proportionalitatii se va pastra si in privinta alocarii reprezentarii monetare a minutelor trecute deja din viata fiecarui utilizator. Principiul este asimilabil "capitatiei". Insa se pot aborda si alte formule, de genul unei contributii proportionale cu resursele naturale detinute. Sau o combinatie de formule, important fiind ca acestea sa aiba o cat mai echitabila fundamentare logica, inclusiv dintr-o perspectiva morala.
Timpul este al oamenilor, iar daca banii reprezinta timpul, banii sunt ai oamenilor. Fara drept de "proprietate" - de posesiune, utilizare si dispozitie - cu privire la propriile resurse, nu putem vorbi implicit nici despre "libertate" - proprietatea si libertatea reprezentand piloni de baza ai filozofiei proiectului "Minutes Bank".

Intrebare:
Cum se vor finanta oamenii, comunitatile, companiile, daca banii nu mai sunt generati si alocati de catre banci?
Raspuns:
Sistemele actuale raman in picioare, pot sa faca orice considera, "Banca de Minute" oferind doar o alternativa complementara, pe care oamenii si reprezentantii acestora o pot utiliza (intr-o masura mai mare sau mai mica) sau nu. Finantarile tuturor indivizilor si comunitatilor (deci si ale companiilor) se vor face prin cooperare / asociere voluntara si prin prioritizare individuala. Utilizatorul actionand ca antreprenor va putea pune la dispozitie (prin taxare, donatie, aport la capital sau imprumut) resursele sale formate prin economisire, iar daca acesta sau institutia comunitara au nevoie de resurse suplimentare, fie le vor obtine prin donatie, fie le vor imprumuta de la alti oameni, fie ii vor implica pe acestia in actionariat. Formarea de capital a unei asocieri de indivizi nu poate proveni decat din economii ale indivizilor.
Sau persoanele fizice se vor adapta, asumandu-si individual incasarile si platile si eventual distribuindu-le intern (pre sau post) partenerilor si colaboratorilor. Important e insa sa incepi sa accepti plati (si) in MIN.
Deci cam ca acum, insa cu "mici" modificari, in care cetatenii isi asuma (dar intr-o forma etica) o parte din actualul rol al bancilor (creare si distributie monetara). Dar o fac intr-un mediu stabil, fara problemele actualului sistem bancar, care nu poate aloca etic si eficient resursele, care produce inflatie monetara prin creditarea fara acoperire in economisire anterioara, scaderea puterii de cumparare a monedei, crize economice si personale, precum si o polarizare excesiva si nenaturala la nivelul persoanelor fizice si juridice (plus expansiunea continua a statului).
Exista deja o "retinere la sursa" din masa monetara, alocabila cheltuielilor destinate acoperirii costurilor "spatiilor comune" din societate, pe baza principiului subsidiaritatii, iar comunitatile locale, pe masura ce se vor forma, ulterior crearii conturilor individuale, in cadrul Bancii de Minute, vor avea acces la aceste resurse, ele sunt rezervate prin arhitectura proiectului.

Intrebare:
Poate MIN facilita cooperarea economica si non-economica intre membrii unei comunitati, intrajutorarea?
Raspuns:
Proiectele care necesita implicare voluntara sufera din lipsa implicarii, intrucat implicarea presupune alocarea de resurse, iar acestea se cuantifica in bani. Pentru ca “voluntariatul” sa-si maximizeze resursele disponibile este necesara, pe de-o parte - cuantificarea resurselor alocate si – in egala masura – alocarea acestora fara prejudicierea resurselor ramase disponibile pentru nevoile proprii, obtenabile doar din surse din afara comunitatii.
Colaborarea economica intre membrii unei comunitati este stimulata in masura in care este intermediata si printr-un instrument de schimb propriu, obtinut gratuit, prezervandu-se instrumentul de schimb utilizabil inclusiv in tranzactiile cu persoanele care nu fac parte din comunitate.
Pentru ca instrumentul de schimb utilizabil in comunitate sa aiba acceptabilitate, acesta este necesar sa existe intr-o cantitate predictibila, sa isi pastreze puterea de cumparare si sa fie echitabil distribuit initial tuturor, pe intreg parcursul vietii lor. Apoi preturile resurselor se vor forma liber, pe baza cererii si ofertei.
Membrii comunitatii interesati sa-si comercializeze resursele (timp, abilitati, competente, bunuri, servicii) acceptand (si) moneda complementara la schimb isi cresc astfel sansele de a-si lichidiza resursele detinute, lichiditate cu care pot obtine ulterior alte resurse necesare lor de la ceilalti membri ai comunitatii, care accepta la randul lor sa isi evalueze propriile resurse, partial sau total, inclusiv in moneda complementara.
Acei membri ai comunitatii interesati sa obtina resurse, care insa nu au sau prefera sa nu foloseasca pentru ele moneda cu care pot obtine resurse din afara comunitatii, vor putea sa isi atinga si ei obiectivele, impreuna cu acei membri ai comunitatii care au resurse excedentare nevoilor proprii si pe care doresc sa le lichidizeze, pentru a achizitiona in viitor alte resurse, ce pot fi obtinute tot din interiorul comunitatii.
In momentul in care exista proiecte de voluntariat, nu mai este cazul ca resursele sa fie puse la dispozitie gratuit, existand un sistem de preturi, de masurare si de evaluare pentru orice forma de implicare / contributie, implicit de recompense / contraprestatie, inclusiv cel ajutat putand oferi ceva la schimb – MIN.
In acest fel, eventualele frustrari ce se pot acumula in timp intre membrii comunitatii - in masura in care unii percep ca aloca celorlalti mai multe resurse gratuit decat altii - vor disparea, existand un sistem de masura a costurilor, de recompense, precum si limite obiective, date de limitele soldurilor individuale.
In concluzie, deschiderea posibilitatii ca membrii comunitatii sa poata folosi in relatiile dintre ei si o moneda complementara va creste atat oportunitatile de colaborare reciproc avantajoasa dintre membrii, pastrand valoarea in interiorul comunitatii, cat si gradul de implicare a membrilor in activitati comunitare. Deci raspunsul este "da".

Intrebare:
Poate sa-mi dispara soldul din cont, in timpul vietii sau dupa moarte, sa apara diverse erori?
Raspuns:
Aproape sigur, nu, in principiu. Exista sisteme suficient de sigure deocamdata si oricum exista si backup, deci 99,99% nu.
Dar desigur ca nimic nu e 100% sigur, in afara de faptul ca actualmente statul (si toate bancile centrale si comerciale) iti scad permanent valoarea banilor "fiat", pe care toti suntem obligati legal sa ii acceptam in schimbul timpului si resurselor noastre si ca statul si bancile iti pot si limita accesul la proprii tai bani, care - juridic - sunt proprietatea lor atunci cand sunt in depozite, titularii conturilor avand doar un "drept de creanta". Timpul insa e al tau si in Banca de Minute aceasta este ceea ce se acumuleaza - reprezentarea timpului trecut. Oricum, fraudarea va genera eliminarea.
Prin urmare, sigur e doar ceea ce ar putea fi calificat si ca "furt legalizat practicat de catre asupritori", care insa inca detin monopolul elaborarii legilor, emiterii banilor si al utilizarii fortei pe unitatea de suprafata. Acestora nu le place competitia, alternativele si lipsa controlului, in timp ce noi consideram ca omul nu e doar resursa, ci scop in sine.
Acest proiect in aceasta "piata" se implica si poate sa reprezinte o expresie teoretica si practica a exact ceea ce oamenii au nevoie - o alternativa cu un mijloc de schimb corect, real, care sa isi pastreze puterea de cumparare, in proprietatea lor. Comunitatile locale ar putea avea si ele de castigat, generandu-si finantare, independent de "centru".
Iar utilizatorii pot lasa mostenire soldul propriu carui utilizator si in ce proportie doresc.

Intrebare:
Cum pot accesa Minute Convertibile (MIN) sub forma de numerar, cash?
Raspuns:
In varianta online, utilizatorii isi pot utiliza soldul achitand, fara alte costuri, contravaloarea a ceea ce alti utilizatori accepta sa puna la dispozitie la un pret exprimat in MIN. Gradual, pe masura ce numarul de utilizatori creste, creste si cantitatea de resurse vor putea fi schimbate utilizand, tot fara alte costuri asociate, MIN ca mijloc de schimb.
Legat de posibilitatea detinerii de MIN in forma fizica, ca "numerar", teoretic poate fi posibila transformarea MIN digital in cash, in masura in care doritorul achita costul de productie si cash-ul ar inlocui echivalentul digital. Si invers.
Este posibil si poate ca e si de dorit, insa deocamdata nu se pune problema tiparirii sau baterii de moneda, pentru "cash" fiind recomandabila momentan folosirea metalelor pretioase (spre exemplu), care tot resurse cu utilitate intrinseca, finite si neregenerabile sunt, precum este si timpul individual.
In site sunt puse la dispozitie cotatii orientative, cu argumentare logica, dinamice, stimulative si pentru platitori.
Eventual momentan puteti vinde voi MIN altor utilizatori ai Bancii de Minute si obtine (la cursul agreat bilateral) bani "fiat" cash - parte si acestia din detinerile individuale, bani pe care probabil ca e bine sa ii preschimbati insa cat mai repede in resurse, in bunuri si servicii utile, pentru a nu pierde valoare, putere de cumparare.
Banca de Minute nu are bani "fiat" si nici nu "fabrica" MIN, doar oamenii generand "MIN". "BM" doar reflecta actiuni umane.
Este important de facut aceasta distinctie - banii fiat detinuti sunt parte (lichida, dar blocabila/confiscabila si depreciabila arbitrar) din averea individuala, in timp ce MIN detinute sunt o reprezentare a cotei parti din resursele naturale brute ale Pamantului. eventual a tot ceea ce exista disponibil pe Pamant, fiind si un instrument de schimb cu tot ceea ce detin alti oameni, ca urmare a duratei existentei lor pe Pamant. Banii fiat sunt inclusi (ca activ) in banii MIN (care sunt reprezentarea tuturor resurselor in sine), nu invers.

Intrebare:
De ce sa-mi deschid cont in Banca de Minute, ce pot face cu unitatile de cont (Minutele Convertibile), cu banii?
Raspuns:
Faceti ce doriti, sunt gratis si va apartin. V-ati evidentiat timpul trecut si acesta va apartine, precum si restul resurselor.
Daca ati parcurs cu atentie teoria prezentata, raspunsul este evident. Recomandam si vizionarea clipului de mai jos, in care sintetizam exact ceea ce poate fi facut de catre fiecare. Acceptati-i (macar gradual si partial) ca mijloc de plata!
Pe scurt - pentru ca nu va costa nimic si pentru ca va puteti folosi banii, a caror valoare foarte probabil ca va creste in continuu, ca si pana acum, insa gradual, fara puseuri extreme. Ii puteti pastra, ii puteti folosi in tranzactii. Un ideal mijloc de pastrare a valorii, un ideal mijloc de schimb, o ideala banca de echilibru, sigura - asta este ceea ce am creat.
Valoarea va creste si utilitatea in tranzactii va creste si ea pe masura insa ce numarul utilizatorilor Bancii de Minute va creste (si cu ajutorul vostru) si curajul de a oferi resurse altora in schimbul MIN (macar partial) va creste si el, in randul oamenilor si al diferitelor tipuri de comunitati. Dezvoltarea unor piete de intalnire a cererii cu oferta va ajuta si ea.
"Politica" (inflationista) a bancilor centrale, comerciale si a guvernelor si parlamentelor va ajuta si ea, involuntar insa. Speranta noastra este ca poate ca intr-o zi sa ajute si voluntar, acceptand MIN, BM si filozofia aferenta ca partener in politica monetara, fiscala si in administratie, cine stie.
Acest proiect, prin care se implementeaza corect conceptul de Venit Universal Neconditionat (UBI) pare ca este inaintea timpurilor, care insa vor veni si credem ca se va incerca din nou pacalirea oamenilor de catre conducerile politice ce reprezinta statele, deja a inceput acest proces. Deci efortul nostru e facut chiar la timp, iar acum mingea e la voi.
Demersul nostru are si un rol educativ, aruncand o manusa. Insa, pentru toate, stim ca nu exista substitut pentru timp.
Succes!

cum poti contribui si cum poti beneficia de MINUTELE CONVERTIBILE?