Octavian Bădescu este un economist în vârstă de 49 de ani, cu peste 20 de ani de experiență managerială și antreprenorială și cu o prezență relativ semnificativă în spațiul public.
În perioada 1994-2006 a absolvit ASE (Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune / secția Gestiunea și Analiza Financiară a Întreprinderii), SNSPA (Facultatea de Comunicare și Relații Publice) și a urmat cursurile de EMBA organizate de catre INDE/ASE si CNAM Paris, tema lucrarii sale de disertatie fiind “Timpul ca moneda".
Antreprenor în sectorul serviciilor și investitor, cu preponderență în domeniul imobiliar, fost proprietar de franciză RE/MAX, Octavian Bădescu este - începând cu anul 2017 - International REALTOR și totodată proprietar al firmelor de consultanță (în special imobiliară) si servicii suport ce operează sub brandul Freedom Group.
A fost desemnat în cadrul Galei Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) din 2018 ca "Brokerul Imobiliar al Anului, nou intrat în piață".
Oferă și personal consultanță și suport, cu precădere în tranzacționarea imobiliară, implicându-se în proiecte de evaluare, promovare și negociere, mai ales pentru proprietăți cu o valoare semnificativă. Este specializat pe "reprezentarea exclusivă" (a unei singure părți din tranzacție), în 2023 reprezentând proprietarul în demersul de evaluare, promovare si negociere vizând tranzactionarea emblematicei cladiri "Hotel Central" din Ploiești, iar detalii pot fi regasite accesand badescu.realestate.
De-a lungul timpului (2003 - prezent), Octavian Bădescu a fost implicat ca fondator și / sau manager în cateva proiecte antreprenoriale în domenii precum cele de curierat, cercetare de piață, marketing direct, online si imobiliare, cele mai relevante fiind însă Sameday Courier (care a fost - printre altele - și prima firmă de curierat listată la BVB) și Retailplus Eastern Europe - companii achiziționate de către compania proprietară a eMAG, respectiv de către o companie aparținând grupului Nielsen.
Este creator al produsului "Lokko" - o aplicație mobilă și un sistem de management al comenzilor - integrat in anul 2017 în Sameday Courier, produs care a obținut în anul 2014 premiul “Inovația anului” în cadrul a două gale - in domeniile de e-commerce și de curierat.
Pentru o perioadă a fost implicat în proiectul denumit generic “management privat la companii de stat”, la Compania Națională Poșta Română ca Director al PrioriPost (2013), apoi ca membru în Consiliul de Administrație al ELCEN București (2016).
S-a implicat activ în diferite proiecte legate cu precădere de antreprenoriat și de formarea tinerilor, în colaborare cu organizații precum Romanian Business Leaders. Participă ca vorbitor în diferite contexte, activitate facilitată și de o experiență de 3 ani (1999-2001) de predare, ca profesor într-o școală post-liceală de profil economic, unde a susținut cursuri de "Finanțe", "Marketing" și "Managementul Organizațiilor".
De-a lungul timpului a căutat să contribuie social și în proiecte politice, implicându-se sub diferite forme. In anul 2020 a candidat ca independent pentru poziția de Primar General al Municipiului București si in anul 2024 a candidat pentru Parlamentul Romaniei.
Susținător entuziast al virtuțiilor pieței libere, disciplinei monetare, al proprietății și libertății, preocupat de modalitățile optime de prezervare a valorii la nivel individual, de organizarea eficientă a societății în general, de arhitectura instituțională și de optimizarea gestionării resurselor publice si - in acelasi timp - adversar declarat al diferitelor forme de totalitarism etatist / corporatist, Octavian Bădescu are multiple apariții televizate și a publicat de-a lungul timpului (începând cu 2012 și până în prezent) câteva sute de articole - puncte de vedere pe teme imobiliare, antreprenoriale, manageriale, economice, sociale și politice.
Este autor al cărților “Pentru o Românie de Aur” (2022) - în care - plecând de la și dezvoltând anumite idei ale savantului roman acad. ec. Anghel Rugină - prezintă bazele principiale ale unui program de guvernare comunitară la orice nivel, punctând importanța subsidiarității, disciplinei bugetare, competiției și pieței libere, toate centrate în jurul unei monede reale, cu acoperire și “Timpul - Resursă și Monedă” (2023) - în care dezvoltă chestiunea componentei monetare a unei guvernări, accentuându-i importanța decisivă. Lucrarea prezintă, totodată, o alternativă practică și modernă la actuala formă a sistemului monetar, o inovație disruptivă bazată pe crearea unei monede corect arhitecturată din perspectiva economică, cu acoperire in resurse si raportata la "timp", în jurul căreia se și poate (re)construi instituțional (fără riscuri) un sistem de guvernământ comunitar etic, la nivel local și/sau central.
Fundamentul doctrinar al unui astfel de sistem monetar alternativ si/sau complementar, caracterizat prin echitate si echilibru este exemplificat in practica prin proiectul social cu caracter de inovatie disruptiva "Banca de Minute", premiat - poate fi regasit aici.
Comunitatile pot integra acest sistem pentru a strange legaturile intre membri si a prospera, asa cum este explicat aici.
Este dealtfel si primul utilizator al Bancii de Minute care a acceptat ca multe dintre resursele (in sens larg) proprii pe care le ofera, sa poata fi achitate (partial sau total) de catre clientii sai si in cantitati de aur, argint sau timp (prin reprezentarea sa monetara - MIN).
Caracterizat de către cunoscuți ca un "filosof practic" și un "proprietar de discurs", majoritatea opiniilor lui Octavian Badescu - în special cele vizând zona de filozofie economică și de strategie de guvernare - reflecta o gandire libera si o viziune proprie, avand insa la baza si elemente filozofice, doctrinare si de teorie economica inspirate de ganditori de prestigiu din trecut, romani si straini.
Inclusiv in lucrarea "Economia pentru toti" (2024) si in emisiunea TV cu acelasi nume realizata, Octavian Badescu pledeaza pentru o "a 3-a cale" in gandirea economica, denumita de el "capitalism distributiv" - o cale bazata pe o piata concurentiala corecta, deservita de o moneda "reala", echitabil distribuita, ambele securizate intr-un cadru fiscal, institutional si reglementativ propice, parte din solutiile avansate fiind insa considerate de catre unii - uneori - ca vizionare, dar improbabil a fi puse in practica. Majoritatea reflectă insa o perspectivă reformatoare, netarată de prejudecăți, pledând argumentat pentru o întoarcere la "fundamentele naturale" și pentru deschidere la abordări considerate îndrăznețe, atipice, inovatoare - ca precondiții ale progresului.
Anumite materiale relevante se pot accesa prin intermediul motoarelor de cautare, paginii sale de LinkedIn sau a canalului de YouTube. Contactarea directa poate fi facuta si prin caile mentionate aici, iar proiectele sale pot fi sprijinite aici.