Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Întrebare:
Ce sunt banii si care este obiectivul proiectului "Banca de Minute"?
Răspuns:
"Ban" este orice hotarasc oamenii sa foloseasca in momentul in care schimba intre ei ceva care le apartine.
Ideea este ca acel "ban" sa reziste in timp, sa poata fi transportat in spatiu (fie si virtual), sa fie acceptabil de catre cat mai multi, sa fie o "marfa" cu valoare intrinseca (de intrebuintare), masurabila cantitativ, schimbabila cu altceva.
In momentul in care cineva se angajeaza, acesta isi vinde angajatorului timpul sau - resursa finita si neregenerabila, impreuna cu abilitatile si competentele pe care si le pune la dispozitie in acel timp. Din pacate, actualmente va primi in schimb hartii sau cifre in calculator, multiplicabile usor, aproape fara costuri si distribuibile initial arbitrar in economie de catre "producatorii" lor, in loc sa primeasca la schimb tot o resursa finita si neregenerabila, precum ar putea fi aurul. Caz in care, pentru cele 10.000 de minute muncite ale unei luni, vanzatorul ar fi primit - spre exemplu - 10 g de aur si valoarea minutului vandut ar fi fost implicit de 0,001 g aur. Nu mai vorbim de faptul ca respectivul vanzator a avut in prealabil si costuri "de productie" pentru a ajunge la acea valoare a timpului sau, costuri exprimabile tot in "timp oferit altora" - suportate de catre el, de parinti, de societate si actualmente neavute in vedere.
Rationamentul este valabil si pentru antreprenorii care vand produse care includ consum de timp. Sau pentru pensionarii care au vandut timp in trecut, prejudiciati sunt toti. Prin urmare, "moneda" poate fi si aurul si argintul si chiar si orice alta marfa, timpul fiind una dintre acestea, intrucat respecta toate caracteristicile necesare pentru a fi "moneda". Una e sa folosesti timpul pentru tine, facand ce vrei, alta e sa il pui la dispozitia altora, care sa aiba beneficii economice de pe urma sa.
Obiectivul proiectului este punerea la dispozitia oamenilor a unui sistem complementar si/sau alternativ comunitar de masurare a valorii, care sa permita inclusiv realizarea unei rearhitecturari pe baze corecte din perspectiva economica a intregului ecosistem monetar, financiar, fiscal si institutional, cu efecte prezumat a fi benefice in viata indivizilor.
Vizam punerea la dispozitia oamenilor a unui instrument de schimb care sa le garanteze libertatea, proprietatea si controlul asupra propriilor resurse, precum si sa faciliteze etica si eficienta in alocarea tuturor resurselor de la nivel comunitar. Pentru ca sistemul bancar actual e inerent instabil, asta va deveni evident pentru toti, trebuie sa fim pregatiti.
Prin punerea la dispozitie a unei monede astfel arhitecturate (MC), oamenii pot schimba practic intre ei dreptul natural de a utiliza gratuit o parte proportionala din resursele naturale brute si totodata resursele (in sens larg) de care dispun (economisite), la preturi corect formate si cu pastrarea puterii de cumparare. Oferim o democratizare a banilor.
Declarativ, "Minutes Bank" nu poate fi altceva decat "un instrument de tinere a evidentei trecerii timpului si de masurare si evidentiere a utilitatilor reciproce dintre oameni, asa cum sunt apreciate acestea pe o piata libera".
Proiectul isi propune totusi si sa arate o posibila "cale" sau sa puna bazele unui posibil "ecosistem", exclusiv in cadrul succesului respectivului ecosistem putand exista eventual vreo recompensa cu caracter oneros pentru investitor.
Oamenii ii pot da acestui instrument si o reprezentare monetara, daca doresc. Noi ne dorim sa "aruncam o manusa", sa aratam ca lucrurile se pot face si altfel si ca exista o nevoie de progres (si posibile solutii), inclusiv in plan monetar.
Concluzionand in privinta obiectivelor, reamintim cuvintele inechivoce ale prof. ec. Jorg Guido Hulsmann, din excelenta sa carte - "Etica productiei de bani":
"Viitorul pe care ni-l promite o economie fondata pe bani de hartie ("fiat", fara acoperire - n.n.) inseamna planificare centrala sau hiperinflatie (eventual, un amestec al celor doua). A treia alternativa consta in abolirea completa a banilor de hartie si revenirea la o ordine monetara."
Banca de Minute este un proiect social, generat antreprenorial. Minutul Convertibil ar putea fi poate incadrat si ca "moneda complementara comunitara / locala / regionala", in spiritul alin. 11 al Directivei UE nr. 2018/843, intrucat pe baza domiciliului utilizatorilor se vor deservi comunitati locale distincte, doar ca in maniere similare, pentru a exista o unitate in abordare, pentru a da consistenta si a largi aplicativitatea. Folosit ca moneda auxiliara privata (emisa de utilizatori), MC incurajeaza recompensarea muncii voluntare reciproce si a schimburilor a ceea ce oamenii detin deja - resurse - ca rezultat al eforturilor trecute. MC nu se formeaza nici ca un "credit", nici ca o "recompensa", ci "natural" si "democratic".
MC pot fi catalogati si ca "bani reprezentativi", MC reprezentand "unitati de timp", timpul fiind etalonul / acoperirea pe care se bazeaza MC. Instrumentul de schimb MC este echitabil distribuit, nu "vandut" in bani "fiat" contra a ceva.
Banca de Minute isi propune sa ajute si la rezolvarea problemelor sociale generate de eventuale blocari si de inflatia monetara - scaderea puterii de cumparare a economiilor tuturor si de polarizarea exagerata, generata tot monetar.
Este un instrument pentru care s-au alocat si se aloca resurse semnificative din partea fondatorului, evaluabile inclusiv in bani "fiat". Banca de Minute nu "vinde" insa nimic in bani "fiat", fiind un instrument pus la dispozitia oamenilor, din aceasta perspectiva, pentru utilizare cu titlu gratuit. Doar daca doresc sa sustina dezvoltarea proiectului, utilizatorii pot dona bani "fiat", donatorii putand a fi eventual implicati ulterior, proportional cu contributia.

Intrebare:
"Minutul Convertibil" este "ban" si "Banca de Minute" este o "banca centrala" sau "comerciala"?
Raspuns:
Mai in gluma, mai in serios, raspunsul este "depinde (cine intreaba)". Nu se poate nici confirma, nici infirma, fiecare interpreteaza asa cum considera. Ele sunt ceea ce vor dori utilizatorii sa fie. Ambele concepte sunt instrumente puse la dispozitia utilizatorilor, fara a exista pentru acestia un "cost", un "pret" in lei, euro, usd sau in vreo alta (pseudo)moneda. Poate ca (mai degraba) s-ar putea spune ca proiectul ajuta oamenii sa preia ei insisi functiile actualului sistem monetar-bancar eronat arhitecturat, ca sa folosim un eufemism.
Proiectul nu "vinde" deci nimic, nu iti va folosi disponibilitatile ca sa dea credite, nici macar in limita sumelor tale. Doar proprietarii conturilor pot sa dea credite daca vor, asumandu-si riscurile, pot face ce doresc cu banii lor.
Banca de Minute nu opereaza in cadrul actualului sistem institutional si monetar, considerat viciat. Poate fi si un simplu site / platforma online care tine evidenta trecerii timpului celor care opteaza sa il utilizeze, un "contor", un "cronometru" care le permite acestora si sa se "joace", inclusiv transferandu-si "puncte / cifre" unul altuia, in functie de cum considera de cuviinta, aceste "puncte digitale" - care reprezinta timpul lor trecut - pe care le-am numit "MC". Oficial, vor tranzactiona cu titlu gratuit, iar daca vor dori sa evidentieze prin transferuri o cuantificare a "ceva", o pot face, fiind treaba fiecaruia.
Prin urmare - nu este o "firma", nu este o "persoana", nimeni nu "vinde" si nu "cumpara" nimic cu bani, asa cum exista acestia recunoscuti astazi. E un proiect social, caruia utilizatorii ii vor stabili menirea.
Poate fi considerat si un proiect pilot, un model teoretic de functionare a unei banci si a unei monede "de echilibru", cu suficienta si expandabila aplicativitate practica. Ca si aurul, poate fi si o "supapa" pentru un prezent si un viitor care ar putea fi considerat cam... neplacut, din perspectiva relatiei monetare a indivizilor si a micilor asocieri de indivizi cu statele, cu bancile si cu marile corporatii dominante. Nu in ultimul rand - poate fi si o tema de meditatie, din pacate de o mare actualitate in actualul context al unui sistem monetar si bancar inerent instabil si inechitabil.

Întrebare:
Cine produce reprezentarea timpului - moneda "Minut Convertibil" (MC) si cum se distribuie ea in economie?
Răspuns:
"Moneda" nu o produce "Banca de Minute", ci o "produce" (o evidentiaza si o poate pune in circulatie) fiecare individ in parte - la momentul in care isi face cont in Banca de Minute - prin insasi existenta sa, pe masura ce trece timpul. De fapt, "Banca de Minute" doar evidentiaza trecerea timpului si transferurile voluntare si automate de "reprezentari ale timpului" dintre utilizatori. Daca acestia vor considera potrivita utilizarea in scop monetar, sunt liberi sa o faca.
In contul individual va fi initial evidentiat timpul trecut de la nastere si pana in prezent, precum si schimburile de "utilitati reciproce". La momentul decesului, individul nu va mai produce "moneda", iar "sumele" (soldurile) ramase se pot eventual aloca conform vointei exprimate a proprietarului. MC e singura marfa produsa democratic si echitabil.
De la individ - folosind terminologia familiara oamenilor - "moneda" MC se raspandeste in economie fie prin alocare automata, graduala si in acelasi timp si in aceeasi cantitate, fie prin alocare voluntara, catre alti indivizi sau catre comunitati de indivizi, indiferent de natura si scopul acestora.
Institutiile, firmele, asociatiile samd, nu sunt altceva decat – generic vorbind - comunitati de indivizi, care se asociaza in diverse scopuri. Implicit, ele nu au (cum sa aiba) un capital automat de pornire. Resursele lor ar putea fi formate doar prin alocare de la indivizi, in limita economiilor acestora.
Premisa de la care se pleaca la nivel filozofic este aceea ca "banii trebuie sa reprezinte (monetar) totalul resurselor naturale si de capital existente pe Pamant", resurse aflate la dispozitia tuturor indivizilor care populeaza Pamantul la un anumit moment. Acestia, de-a lungul vietii lor, fac schimb de timp, de utilitati reciproce. MC reprezinta o "lichidizare a resurselor existente" si un drept de utilizare a resurselor altora, in limita lichiditatilor disponibile deja sau obtenabile prin oferirea propriilor resurse catre altii. Moneda "MC" intermediaza barterul, nefiind generata ca si credit.
Practic punem la dispozitie un instrument de schimb pentru ceea ce oamenii au acumulat de-a lungul propriilor vieti.

Intrebare:
Cum este facilitata echitatea si etica intr-un astfel de sistem monetar-bancar?
Raspuns:
Actualul sistem monetar-bancar nu este unul etic, fura timp de la cei multi si il aloca prioritizat celor putini, implicit oamenii trebuie sa aiba la dispozitie si alternative. Cvasi-monopolul productiei si al distributiei de bani este unul profund inechitabil, arbitrar, acesta generand scaderea puterii de cumparare si un nivel nejustificat al polarizarii sociale.
Insa timpul nu poate fi manipulat. Prin distributia uniforma si in acelasi timp de "reprezentari digitale / monetare ale timpului", in corelatie cu varsta, sistemul devine unul echilibrat si etic. Mai mult decat atat, in general, prin moneda se face accesul la resurse, iar daca in timp unii au acumulat excesiv resurse (reale si poate ca si virtuale) cu ajutorul monedelor "fiat", inclusiv pentru ca au avut primii acces la acestea, exploatarea si mentinerea acestora nu ar mai putea fi facuta fara a folosi timpul, resursele si capitalul (de timp si nu numai al) altor oameni, favorizandu-se implicit o redistributie naturala.
Masa monetara totala distribuita / recunoscuta tuturor, gradual, proportional si pe tot parcursul vietii reprezinta dreptul egal de a utiliza pe tot parcursul vietii resursele altora, in a caror componenta a intrat si (parte din) resursa naturala bruta la care orice individ are dreptul. Daca cineva doreste o lichiditate mai mare, isi va vinde din active sau din timp, iar daca doreste active sau timp ale altora, isi va vinde din MC. Importanta este distributia initiala echitabila, catre toti si pe tot parcursul vietii, a unui instrument de schimb (al resurselor) care sa isi pastreze valoarea.
Cei care economisesc isi vor pastra sau spori in timp puterea de cumparare, consumatorii neti de resurse vor trebui, la un moment dat, dupa epuizarea (inclusiv prin uzura a) capitalului propriu, sa contribuie cu efort si cu utilitate individuala. Asta dincolo de necesara impozitare / realocare a consumului excesiv de resursa naturala (si poate ca si virtuala), prin politica fiscala. Faptul ca intreaga masa monetara de MC este formata exclusiv in modul descris, nu permite expansiunea monetara, ci acoperirea integrala si permanenta a banilor in resurse.
"Masa monetara" evidentiata prin "Banca de Minute" este exprimata in “unitati de timp” si are “acoperire” in “tot ceea ce exista ca resursa pe Pamant”, la dispozitia oamenilor, in egala masura, la un anumit moment. Aceasta asertiune este valabila atat la nivel individual, cat si la nivel familial, comunitar, local, regional, national sau global.
Masura in care fiecare om poate accesa pe parcursul vietii sale respectivul stoc de resurse, la fiecare moment in parte, depinde - in final - de raportul dintre valoarea utilitatii sale individuale si a activelor sale pentru altii si valoarea utilitatii altora si a activelor acestora pentru el.
Pentru ca aceasta utilitate sa creasca si pentru a nu fi fortat sa munceasca pentru subzistenta pana la finalul vietii, omul si – prin extensie – comunitatea, trebuie sa isi foloseasca cu intelepciune intreaga sa resursa de "timp" disponibila de la Dumnezeu / Natura si sa isi pondereze consumul de "resurse naturale" disponibile tot de la Creator / Natura. In plus, mai este necesar si sa isi gestioneze cu intelepciune resursele de "capital" pe care, fie le-a realizat (singur sau impreuna cu altii) folosindu-si timpul si cota parte indiviza din resursele naturale, fie le-a obtinut de la altii, in schimbul propriilor sale resurse, care nu pot fi decorelate de intreaga sa durata sa de viata.

Intrebare:
Cum poate fi favorizat un anumit grad de stabilitate a preturilor intr-un astfel de sistem?
Raspuns:
In primul rand trebuie inteleasa bine filozofia care sta la baza proiectului.
Imaginati-va ca Pamantul are un singur locuitor, un singur om. Pamantul e la dispozitia sa, pentru ca, pe parcursul duratei vietii sale, respectiva persoana sa ii consume si sa ii transforme resursele, cu timpul sau. Durata de timp in care face asta - sa zicem 95 de ani, adica cca 50.000.000 minute - reprezinta pretul platit gradual de individ pentru a folosi Pamantul. Deci putem spune ca valoarea Pamantului, asa cum va arata el la finalul vietii persoanei, cu restul resurselor naturale si de capital ramase este egala cu 50.000.000 minute. Aceasta masa monetara totala acumulata reprezinta, la orice moment, valoarea intregului Pamant, pentru ca, fiind un singur om, intreg Pamantul ii apartine. In cont se va regasi reprezentarea monetara a timpului sau trecut.
Daca avem doi oameni, Pamantul este al ambilor, resursele de capital create le apartin fiecaruia, iar masa monetara (care reprezinta valoarea resurselor) este varsta primului plus varsta celui de-al doilea. Soldul primului este reprezentarea resurselor sale, soldul celui de-al doilea este reprezentarea monetara a resurselor celui de-al doilea, dar si pretul total al resurselor primului. Cum fac ei schimburi intre resursele care le apartin? Ca sa nu recurga la barter, ei isi pot evalua la orice moment propriile resurse disponibile si in “minute trecute”, dar nu vor putea obtine pe respectivele resurse decat maxim masa monetara a celuilalt. Iata ca masa monetara a celuilalt reprezinta si valoarea maxima a propriilor resurse. Acelasi rationament se aplica si pentru mai multi participanti.
Masa monetara este reprezentarea monetara a tuturor tipurilor de resurse pe care proprietarii acestora le pot pune la orice moment la dispozitia celorlalti oameni care accepta sa fie parte a comunitatii care accepta sa intre in schimburi si pe baza unei astfel de monede. Iar daca pe Pamant sunt cca 8.000.000.000 oameni, masa monetara totala ar putea fi de cca 150.000.000.000.000.000 minute. Instrumentul de schimb, unitatea de masura si de pastrare a valorii – “minutul (convertibil)” - este insa astfel echitabil creat si distribuit in economie. Acesta se va acumula (insa doar pana la o limita maxima de 9.999.999.999 MC) in contul celui care are ce oferi celorlalti si nu le solicita resursele, parasind contul celuilalt. Si invers, intr-o miscare fluida pe intreaga durata a vietii oamenilor. Iar inflatia monetara limitata va reliefa valoarea evolutiei in timp a volumului si utilitatii resurselor.
Legat strict de stabilitate, arhitectura anterior explicata genereaza conditiile. Prima conditie a stabilitatii este aceea de a nu exista expansiune monetara fara expansiune (corelare) implicita cu resursele existente, corelarea neputand fi stabilita subiectiv de catre banci. Urmarim stabilitatea financiara, in general.
Stabilitatea preturilor nu reprezinta un scop in sine, orice pret putand varia in functie de cerere si oferta intre diferitele marfuri care se preschimba, timpul fiind printre acestea. Implicit, valoarea timpului difera.
In masura in care masa monetara disponibila va fi foarte mare in raport cu volumul resurselor schimbate, preturile vor fi mari, adica puterea de cumparare a banilor, a minutelor convertibile va fi mica. Si invers. Pe masura ce tot mai multi oameni vor prefera sa tranzactioneze in MC, preturile vor deveni stabile si in general probabil ca vor scadea.
Pentru a favoriza o anumita stabilitate a intregii arhitecturi monetare si organizationale, au fost setate si anumite limite de sume in tranzactionare, in functie de mai multe criterii (valoare maxima per tranzactie de 1.000.000 MC, zilnica de 2 mil. MC, lunara de 3 mil. MC, anuala de 5 mil. MC, anuala per destinatar de 1,5 mil. MC). In plus, structural, exista si o inerenta "neutralitate" in timp.
Mai mult decat atat, in medie, cresterea anuala naturala a masei monetare totale de MC apartinand comunitatii ar fi in mod normal de cca 2,8%. Daca intre timp cantitatea de resurse (generic si in sens larg vorbind) din economia participantilor la sistem creste mai mult, preturile per global vor scadea. Daca aceasta cantitate nu va creste proportional sau va scadea, inclusiv uzura / distrugerea / consumul bunurilor si a resurselor naturale existente isi va face efectul, iar nivelul general al preturilor va creste. Dar evolutia volumului de productie va depinde de piata, de oameni, cresterea (implicit consumul de resurse) nu poate fi o obsesie in sine.

Intrebare:
Cum imi pot stabili sau evalua eu cat mai corect preturi, daca nu am referinta?
Raspuns:
Pe scurt, durata vietii tale valoreaza atat cat detii si poti utiliza in beneficiul celorlalti. Pentru ca, daca nu faci nimic si daca nu detii nimic, ca sa traiesti va trebui sa cumperi de la ceilalti, iar reprezentarea timpului nu este decat egala cu reprezentarea cotei tale din resursele naturale brute. Pe care au cam acumulat-o altii, cu forta sau cu bani fiat.
Oamenii isi dau o valoare pentru ceea ce au acumulat de-a lungul timpului lor, care e abordat ca "marfa" (de aceea MC nu e "fiat"). Activele lor (singurele care au - de fapt - valoare, fiind resurse controlate de om, realizate in trecut si cu care se pot obtine beneficii in viitor) vor fi cu atat mai valoroase, cu cat se vor raporta la o referinta identica cu a celorlalti.
Cum pot fi stabilite preturi? Destul de simplu. O varianta ar fi si sa pornesti de la ideea ca zilnic obtii teoretic spre utilizare cate 1.440 MC in cont (reprezentand evidenta timpului tau trecut, o zi avand 1.440 minute) si sa compari cu costul tau zilnic in moneda "fiat" (lei, euro, usd etc) sau in aur sau in argint.
O alta ar fi sa inmultesti cu cat consideri timpul efectiv alocat angajatorului sau in producerea efectiva de bunuri sau servicii. Sau sa compari stocurile de diferite "marfuri".
Nu exista pret / curs fix de schimb de marfuri (MC, lei, pixuri - toate sunt marfuri), fiecare poate cumpara si vinde cu cat vrea ceea ce detine, singura conditie fiind aceea de a avea contraparte in tranzactie, iar Banca de Minute nu poate fi o contraparte, ci doar un instrument facilitator.
Nu uita insa cu tu esti singura persoana in masura sa stabileasca pretul monedelor, bunurilor, timpului, abilitatilor si cunostintelor tale acumulate in trecut si puse la dispozitia altora / vandute in prezent si in viitor, precum si pretul altor resurse (naturale si) de capital pe care le detii si esti dispus sa le pui la dispozitia altora - prin vanzare, inchiriere, donatie, imprumut, contributie samd.
Un pret poate fi incasat chiar si in mai multe monede (combinate). Desigur ca, pe piata libera, oferta se va intalni cu cererea si astfel va rezulta pretul final si ceilalti termeni la care se vor realiza schimburile.
Treaba ta e ca ceea ce poti face si ceea ce detii sa aiba o valoare cat mai mare pentru ceilalti si sa nu consumi mai mult decat iti permiti prin utilitate proprie (productie) si prin economisire. Si vei fi bine.

Intrebare:
Care este cursul de schimb al monedei cu monedele "fiat" existente?
Raspuns:
Nu stiu daca in acest caz putem vorbi despre o "moneda virtuala" / "criptomoneda" / "reprezentare digitala a valorii", mai degraba nu. Si nici nu suntem vreun un "furnizor implicat in servicii de schimb intre monede virtuale si fiduciare", ci - eventual, mai degraba - putem vorbi despre o posibila "moneda complementara", mai bine zis despre un "voucher" / "punct" / "jeton" / "reprezentare electrornica a trecerii timpului" / "registru de evidenta a trecerii timpului" / "contor" / "cronometru", care masoara minutele trecute din viata fiecarui membru al comunitatii.
Poate reprezenta si un mijloc alternativ de masurare a valorii si de schimb, oamenii pot transfera intre ei cifrele din contul lor, daca utilizatorii opteaza pentru a-l folosi astfel, insa nu are legatura cu tehnologia "blockchain".
Monedele "fiat" existente nu au o valoare intrinseca, prin urmare nu exista un astfel de curs de schimb cu acestea, nu unul "oficial". Indivizii si comunitatile pot face insa orice doresc, intrucat inclusiv banii fiat pe care ii detin fac parte din activele lor, ii au pentru ca au vandut altora anterior resurse / timp, deci ii pot vinde in schimbul a ce doresc, implicit si a MC, la ce curs considera. MC are acoperire integrala in resurse, cu "timp" ca etalon, iar cursul de schimb fluctueaza liber.
Dar nu se vinde si nu se cumpara nimic cu Minutes Bank ca participant activ, la Banca de Minute nu exista vreun comision, vreun venit sau vreun profit in vreo moneda "fiat" din eventualele "tranzactii" ale membrilor comunitatii. Sistemul de tip monetar bazat pe etalonul “timp” si "minutele convertibile" (MC) isi propun sa nu interactioneze cu sistemul considerat, argumentat, ca "discutabil" (ca sa nu spunem "fraudulos") al banilor "fiat", emisi si alocati discretionar si fara acoperire. Acestea functioneaza doar in interiorul comunitatii astfel create.
Subliniem, obiectivul proiectului nu este speculatia, nu generam si nu vindem MC, solicitand sa ni se cumpere ceva cu bani "fiat" sau cu metale pretioase. E un proiect social, generand o posibila moneda complementara regionala.
Singurele resurse valoroase le consideram a fi timpul, abilitatile si competentele oamenilor, resursele naturale si capitalul fizic, ceea ce exista efectiv. In principiu, doar acestea pot fi angrenate in procese de schimb.
Orientativ, poate ca ar putea fi facuta o raportare la BTC, la aur, argint sau chiar si la monedele "fiat", daca luam in considerare masele monetare, cantitatile. Iar utilizatorii pot face / organiza schimburi si intre MC si lei, spre exemplu. Doar orientativ, crearea de moneda avand in opinia noastra o singura cale: viata insasi, trecerea timpului individual.

Întrebare:
Cum se realizeaza finantarea cheltuielilor comune ale comunitatilor in sistemul monetar bazat pe MC?
Răspuns:
Fiecare individ primeste in conturi in acelasi timp cate 1.440 MC zilnic. I se reprezinta / evidentiaza timpul trecut.
Din acestea, un numar maxim de 720 MC se pot aloca automat, potrivit principiului subsidiaritatii (implicit majoritatea resurselor vor ramane in plan local), unor comunitati locale, regionale si centrale ce se vor forma natural ulterior in functie de utilizatori, stabilite de preferinta cu implicarea utilizatorilor. Si eventual unor alte persoane - prin forta lucrurilor - mai putin capabile de a se implica in procese de cooperare voluntara si schimb de utilitate (copii, varstnici), destinatia fiind “administrarea spatiilor comune (generic vorbind) din societate”, reprezentand - practic - actualele impozite, taxe si contributii. Se pot initia si proiecte pilot, care sa ajute finantarea locala a nevoilor locale ale actualelor localitati mici.
Din acestia se pot aloca - spre exemplu - cate 50 MC exclusiv pentru intretinere, reparatii si investitii in infrastructura.
Restul - de minim 720 MC (ca exemplu) pentru fiecare zi trecuta din viata - este necesar sa ramana la discretia fiecarei persoane in parte, care o va aloca in timp asa cum considera de cuviinta, in procesele de schimb voluntar si care ramane de vazut daca va mai fi justificat a mai face subiectul vreunei taxari, intrucat intr-o piata in care fiecare resursa / factor de productie are un pret corect al utilizarii, stabilit de catre proprietari / piata, teoretic nu ai nevoie de taxare generica. Acelasi principiu al proportionalitatii se va pastra si in privinta alocarii reprezentarii monetare a minutelor trecute deja din viata fiecarui utilizator. Principiul este asimilabil "capitatiei". Insa se pot aborda si alte formule, de genul unei contributii proportionale cu resursele naturale detinute. Sau o combinatie de formule, important fiind ca acestea sa aiba o cat mai echitabila fundamentare logica, inclusiv dintr-o perspectiva morala.
Timpul este al oamenilor, iar daca banii reprezinta timpul, banii sunt ai oamenilor. Fara drept de "proprietate" - de posesiune, utilizare si dispozitie - cu privire la propriile resurse, nu putem vorbi implicit nici despre "libertate" - proprietatea si libertatea reprezentand piloni de baza ai filozofiei proiectului "Minutes Bank".

Intrebare:
Cum se vor finanta oamenii, comunitatile, companiile, daca banii nu mai sunt generati si alocati de catre banci?
Raspuns:
Sistemele actuale raman in picioare, pot sa faca orice considera, "Banca de Minute" oferind doar o alternativa complementara, pe care oamenii si reprezentantii acestora o pot utiliza (intr-o masura mai mare sau mai mica) sau nu. Finantarile tuturor indivizilor si comunitatilor (deci si ale companiilor) se vor face prin cooperare / asociere voluntara si prin prioritizare individuala. Utilizatorul actionand ca antreprenor va putea pune la dispozitie (prin taxare, donatie, aport la capital sau imprumut) resursele sale formate prin economisire, iar daca acesta sau institutia comunitara au nevoie de resurse suplimentare, fie le vor obtine prin donatie, fie le vor imprumuta de la alti oameni, fie ii vor implica pe acestia in actionariat. Formarea de capital a unei asocieri de indivizi nu poate proveni decat din economii ale indivizilor.
Sau persoanele fizice se vor adapta, asumandu-si individual incasarile si platile si eventual distribuindu-le intern (pre sau post) partenerilor si colaboratorilor. Important e insa sa incepi sa accepti plati (si) in MC.
Deci cam ca acum, insa cu "mici" modificari, in care cetatenii isi asuma (dar intr-o forma etica) o parte din actualul rol al bancilor (creare si distributie monetara). Dar o fac intr-un mediu stabil, fara problemele actualului sistem bancar, care nu poate aloca etic si eficient resursele, care produce inflatie monetara prin creditarea fara acoperire in economisire anterioara, scaderea puterii de cumparare a monedei, crize economice si personale, precum si o polarizare excesiva si nenaturala la nivelul persoanelor fizice si juridice (plus expansiunea continua a statului).
Exista deja o "retinere la sursa" din masa monetara, alocabila cheltuielilor destinate acoperirii costurilor "spatiilor comune" din societate, pe baza principiului subsidiaritatii, iar comunitatile locale, pe masura ce se vor forma, ulterior crearii conturilor individuale, in cadrul Bancii de Minute, vor avea acces la aceste resurse, ele sunt rezervate prin arhitectura proiectului.

Intrebare:
Pot sa-mi dispara banii din cont sau sa apara erori? Cum pot accesa numerar, cash?
Raspuns:
Aproape sigur, nu, in principiu. Exista sisteme suficient de sigure deocamdata si oricum exista si backup, deci 99,99% nu.
Dar desigur ca nimic nu e 100% sigur, in afara de faptul ca actualmente statul (si toate bancile centrale si comerciale) iti scad permanent valoarea banilor "fiat", pe care toti suntem obligati legal sa ii acceptam in schimbul timpului si resurselor noastre si ca statul si bancile iti pot si limita accesul la proprii tai bani, care - juridic - sunt proprietatea lor atunci cand sunt in depozite, titularii conturilor avand doar un "drept de creanta". Timpul insa e al tau si in Banca de Minute aceasta este ceea ce se acumuleaza - reprezentarea timpului trecut. Oricum, fraudarea va genera eliminarea.
Prin urmare, sigur e doar ceea ce ar putea fi calificat si ca "furt legalizat practicat de catre asupritori", care insa inca detin monopolul elaborarii legilor, emiterii banilor si al utilizarii fortei pe unitatea de suprafata. Acestora nu le place competitia, alternativele si lipsa controlului, in timp ce noi consideram ca omul nu e doar resursa, ci scop in sine.
Acest proiect in aceasta "piata" se implica si poate sa reprezinte o expresie teoretica si practica a exact ceea ce oamenii au nevoie - o alternativa cu un mijloc de schimb corect, real, care sa isi pastreze puterea de cumparare, in proprietatea lor. Comunitatile locale ar putea avea si ele de castigat, generandu-si finantare, independent de "centru".
Legat de posibilitatea detinerii de MC in numerar - teoretic poate fi posibila transformarea MC digitale in cash, in masura in care doritorul achita costul de productie / tiparirii si cash-ul ar inlocui / anula echivalentul digital si invers.
Este posibil si de dorit, insa deocamdata nu se pune problema tiparirii, pentru "cash" fiind recomandabila momentan folosirea metalelor pretioase (spre exemplu), care tot resurse cu utilitate intrinseca, finite si neregenerabile sunt, precum este si timpul individual.
Eventual momentan puteti vinde voi MC altor utilizatori ai Bancii de Minute si obtine (la cursul agreat bilateral) bani "fiat" cash - parte si acestia din detinerile individuale, bani pe care sa ii preschimbati insa cat mai repede in resurse, in bunuri si servicii utile, pentru a nu pierde valoare, putere de cumparare. Banca de Minute nu are bani fiat si nici nu "fabrica" MC.
Este important de facut aceasta distinctie - banii fiat detinuti sunt parte (lichida, dar blocabila/confiscabila si depreciabila arbitrar) din averea individuala, in timp ce MC detinute sunt o reprezentare a cotei parti din resursele naturale brute ale Pamantului si un instrument de schimb cu tot ceea ce detin alti oameni ca urmare a duratei existentei lor pe Pamant. Banii fiat sunt inclusi (ca activ) in banii MC (care sunt reprezentarea tuturor resurselor in sine), nu invers.

cum poti contribui si cum poti beneficia de MINUTELE CONVERTIBILE?